Oldalak

2009/11/13

Lea: Mi az a 80/20 szabály?

Tea:
Arról van szó, hogyan tanuljunk angolul és hogyan ne:

Rossz hír: a művelt anyanyelvi beszélők több, mint 50.000 angol szót tudnak, valamint az egész nyelvtant - a legbonyolultabb szerkezeteket is - gondolkodás nélkül képesek használni.

Jó hír: a mindennapi normál beszélgetésekben a művelt anyanyelvi beszélők sem használnak 3000 szónál többet, és az élő beszéd fele egyszerű jelen időben (Simple Present) van! Máris nem hangzik olyan rémisztően!

Tehát ahhoz, hogy jól beszélj angolul, nem kell ismerned mind az 50000 szót és a több száz nyelvtani szabályt. A 80/20 elv azt jelenti, hogy a siker 80 százaléka a befektetett energia 20 százalékából származik. De nem mindegy, hogy ezt az energiát hova fektetjük be!

Szóval, ha okosan akarsz angolt tanulni, akkor az angol nyelvnek arra a 20 százalékára (szavakra, kifejezésekre, nyelvtanra) koncentrálsz, amit a mindennapokban használnak. Ezt viszont ALAPOSAN megtanulod, hogy szinte gondolkodás nélkül képes legyél használni.
A többi 80 %-kal ezután már nem lesz nagy gond.

Ha észben tartod a 80/20 elvet, akkor nem vesztegeted az idődet hosszú szószedetek magolásával, és vastag nyelvtankönyvek tanulásával!

Lásd még:
10 tipp az eredménytelen angoltanuláshoz



Még több tudatos nyelvtanulás 

Nincsenek megjegyzések: